Noul coronavirus a infectat peste 180.000 de persoane din întreaga lume și a provocat moartea a peste 7.000 dintre ele. Chiar și în aceste condiții, surse aproape sigure de contaminare par să fie ignorate de
Nu toți casierii și curierii poartă măști și mănuși
Majoritatea casierilor și curierilor, ori a angajaților din domeniul vânzărilor în general, lucrează încă fără măști sau mănuși, lucru care poate duce la un schimb de bacterii și viruși din om în om. Cel mai bun exemplu sunt casierii sau curierii care pun mâna pe bani, produse alimentare sau orice alte mărfuri care implică contact direct cu sute de oameni.
Problema este că banii și produsele care trec prin mâinile angajaților au trecut deja prin mâinile cumpărătorului. Cumpărător care poate fi un purtător de coronavirus chiar fără să știe acest lucru. Fapt ce s-ar fi putut deja întâmpla până acum. Așadar, prin intermediul banilor și al produselor din magazine putem contacta cu ușurință coronavirusul.
Prin urmare, nu ar fi o idee rea ca supermarketurile și magazinele de retail din România să ia măsuri drastice în acest sens, iar angajații să poarte măști sau mănuși pentru a se proteja pe ei, dar și consumatorii. De asemenea, românii ar putea să poarte măști și mănuși, la rândul lor, atunci când ies la cumpărături sau în orice loc public. (VEZI ȘI: Gigi Becali a cumpărat un camion (la propriu) de produse și… le-a donat la ”Matei Balș”)
Banii românești, cei mai murdari din lume?!
Fabricate din polimeri, pentru a descuraja contrafacerea și a fi mai rezistente, bancnotele românești permit însă reținerea și transmiterea germenilor mult mai „eficient”, spun cercetătorii. Anul trecut, în septembrie, o echipă de cercetători de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a primit premiul Ig Nobel – o versiune satirică a celebrelor premii Nobel, care se acordă în general invențiilor și studiilor mai puțin utile – pentru un studiu privind transmisibilitatea bacteriilor de pe bancnote. În cadrul studiului, care numai inutil nu s-a dovedit, bancnotele au fost tratate cu o soluție ce conține trei bacterii rezistente la tratamentul cu medicamente – stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA), escherichia coli (E.coli) și enterococi (VRE) rezistenți la vancomicina – pentru a testa rata de supraviețuire și gradul de transmisibilitate la oameni.
Rezultatele au relevat că rata de supraviețuire a microorganismelor este cea mai ridicată în cazul banilor românești, toate cele trei bacterii fiind încă prezente pe bancnote după 3, respectiv, 6 ore de la uscarea soluției. Totodată, leul a fost singură bancnota care prezentă culturi de VRE a doua zi după uscare. (CITEȘTE ȘI: Carmen Harra, previziune incredibilă despre coronavirus)
Practic, prin intermediul banilor putem contacta destul de rapid și coronavirusul, pe lângă alte bacterii periculoase, iar o soluție în acest sens ar fi să purtăm mănuși și măști, dar și să folosim mai des cardul bancar.
Ce trebuie să știți despre noul coronavirus (Covid-19)
10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:
– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute; – Nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți; – Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase; – Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile; – Animalele de companie nu transmit coronavirus.
Spălați-vă mâinile de multe ori
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Daca nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul.
Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.
Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact. (VEZI AICI: REGULI ESENȚIALE PENTRU A PREVENI INFECTAREA CU CORONAVIRUS)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)